sunnuntai 21. elokuuta 2011

Spotify ja yhteisöllinen musiikinkuuntelu

Mielestäni on kätevää ja hyödyllistä että on olemassa palvelimia kuten Spotify jonne ihmiset voivat luoda oman tunnuksen ja kuunnella musiikka ilmaiseksi. Hyvä puoli on että ihminen saa kuunnella juuri sitä musiikkia mitä haluaa. Musiikkia ei saa kuitenkaan ladattua omalle koneelle, vaan sitä voi kuunnella ainoastaan ohjelman kautta. Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi laittoman musiikin lataamisen estämiselle. Spotify kuitenkin tiukensi vähän aikaa sitten säädöksiiän ja nyt ilmaiskäyttäjä voi kuunnella enää 10 tuntia viikossa ja samaa kappalletta korkeintaan 5 kertaa. Oikeuksien muuttaminen vähensi varmasti Spotifyn käyttäjiä. Ohjelmaan saa kyllä lähes rajattomat käyttäoikeudet maksamalla tietyn summan kuussa.

Itse sanoisin kuitenkin että Spotify on enemmän yksilöllinen kuin yhteisöllinen. Toki netistä löytyy monia käyttäjien soittolistoja ja kappaleita voi linkittää, mutta ei ole pakko. Voit myös tehdä profiilistasi täysin yksityisen. Yleisesti tällaisten ohjelmien haittoja on cd-levyjen ja musiikin ostamisen väheneminen omaksi. Yksi erityisesti Spotifyn miinuspuoli on mainokset, josta ilmaiskäyttäjät saavat kärsiä musiikinkuuntelun yhteydessä.

Luulisin että tulevaisuudessa yhteisöllisiä musiikkipalvelimia tulee yhä lisää ja niitä kehitetään kokoajan. Ne sopivat tyyliltään nykypäivän ihmisille, toimivat netissä eli tietokoneella sekä puhelimella. Musiikkia voi siis kuunnella missä vaan, toisinkuin levyltä. Itse olen Spotifyn ilmaiskäyttäjä ja aion varmasti jatkaa ohjelman käyttöä!









2 kommenttia:

  1. Hyviä huomioita palveluiden ilmaisuudesta ja maksullisuudesta. Monet sosiaalisen median palveluista perustuvat siihen, että osa palveluista tarjotaan ilmaiseksi ja osa palvelun ominaisuuksista on maksullisia. Tämä on toki ymmärrettävää.

    Mikään ei ole täysin ilmaista. Tästä sosiaalisen median bisnesmallien maailmasta Chris Anderson kirjoitti joitakin vuosia sitten artikkelin ja kirjan Free. Jotain kannattaa antaa ilmaiseksi, kuten vaikka Google antaa ilmaiseksi tämän Blogger-blogipalvelun, koska samalla saadaan asiakkaita jollekin maksulliselle palvelulle, kuten vaikka Googlen tapauksissa mainoksille.

    Laitoin alkuun yhden yhteisöllisen Spotify-listan. Kokeillaan kerätä siihen yhdessä hyvää opiskelun taustamusiikkia. Kirjoitan tästä lisää omaan kurssiblogiini.

    VastaaPoista
  2. Opiskelumusiikin Spotify-listalle on jo kertynyt pesämunani lisäksi 6 biisiä. Nettituttavani innostuivat miettimään Google+:ssa hyvinkin monipuolisesti ja miltei akateemisesti musiikin kuuntelun ja opiskelun liittoa. Musiikki on henkilökohtaista. Joillekin siitä on apua keskittymiseen ja sopivan vireystilan saavuttamiseen. Kaikille musiikki ei ole avuksi. Omat opiskelutaitojen avaimet pitää löytää tässäkin suhteessa kokeilemalla.

    VastaaPoista