tiistai 23. elokuuta 2011

Mitä on podcasting? Mikä on podcast?

Moni on varmasti kuullut sanan podcast. Itse olen ainakin kuullut sen monta kertaa, kiinnittämättä siihen sen enempää huomiota. Aloin kuitenki miettiä että mitä sana oikeasti tarkoittaa. Lähteistä löysin että sana podcasting tulee sanojen Ipod ja broadcasting (lähettää) yhdistelmästä. Podcastit ovat syntynyt Ipodien ansiosta. Ne ovat lyhyitä äänitteitä joitaa voidaan julkaista radiossa tai muualla mediassa kuulluista ohjelmista. Podcasteja jaetaan siis netissä. Podcastit julkaistaan RSS (Really Simple Syndication)-syöte muodossa.

Jokainen pystyy tehdä podcastin myös itse. Siihen ei tarvita muuta kuin mikrofoni, nauhoitusohjelma ja tietokone. Ne ovat kätevä tapa ilmaista oma mielipide ja puhua juuri niistä asioista mitkä itseä kiinnostavat. Podcasteja voi kuunnella monien yritysten yms. sivuilta. Suurin niiden tarjoaja on kuitenkin iTunes.

Podcastit ovat olleet ulkomailla suosiossa pidempään kuin Suomessa. Suomeenkin ilmiö on kuitenkin jo varsin hyvin rantautunut.

3 kommenttia:

  1. Podcastit ovat tosiaan valitettavan huonosti tunnettuja koulumaailmassa. Kielten opiskeluun löytyy tavattoman hyviä podcast-sarjoja varsinkin suurten yleisradioyhtiöitten sivuilta, kuten Deutsche Welle Saksasta.

    Psykologian opettajana olen suositellut vuosien ajan opiskelijoilleni australialaista All in The Mind. Se on todella hyvin tehty. Haastateltavat ovat kiinnostavia. Vaikka aihepiirit ovat tieteellisiä, ne on esitetty hyvin havainnollisesti ja eloisasti. Samalla oppii englantia.

    Podcastien tekeminen ei tosiaan ole mutkikasta, kun vain tietää, miten toimia. Olen itsekin kokeillut. Toiset ihmiset oppivat hyvin kuulemalla ja tätä kannattaa hyödyntää.

    Podcast voi olla myös videomuotoinen eli silloin kyseessä on vodcast.

    Jos podcast kiinnostaa enemmän, tässä pieni aloitusopas.

    VastaaPoista
  2. Maailmassa on enemmän valheisiin uskovia kuin tosiasioihin. Maailma on ollut valhetta täynnä jo aikojen alusta lähtien.

    VastaaPoista
  3. Suosituksia ja kommentteja podcasteistä erityisesti suomeksi voi lähettää ja lukea täällä:
    https://www.facebook.com/groups/podcastfi/

    VastaaPoista